עמותת "ידיד" ותוכנית ויסקונסין. העובדות האמיתיות.
לפני מספר ימים שודרה בערוץ 2 כתבה העוסקת במערך היחסים של עמותת "ידיד" עם זכיינית תוכנית ויסקונסין בירושלים, חברת אמין. הכתבה שהיתה מעוותת מיסודה הציגה את העובדות באופן לא מלא, ותוך עיוות המציאות.
מרכז הזכויות של עמותת "ידיד" פועל בתוך מרכז התעסוקה של חברת אמין בירושלים, כדי לשרת את הלקוחות של מרכז התעסוקה ולסייע להם למצות ולממש את זכויותיהם בתחומי הדיור, הכלכלה ובנושאים משפטיים שונים. בכל נושא הנוגע ליחסים שבין הקליינט לבין מרכז התעסוקה אנו פועלים במסירות כדי לפתור אותו כאשר טובתו של הקליינט היא הדבר היחידי העומד לנגד עינינו.
הסיבה להתקפה זו של ערוץ 2 על "ידיד" נעשתה כדי להשתיק את הקולות התומכים בהרחבת התוכנית ולשפר את הכשלים הקיימים בה תוך סיוע למשתתפים בה להשתלב בשוק העבודה.
כפי שלפני כשבועיים הותקפו קשות אנשי האקדמיה ובראשם מנכל מכון המחקר ברוקדייל, פרופ' ג'ק חביב,אשר הוזמן לועדת העבודה והרווחה של הכנסת להציג את המחקר שעשה במסגרת המכון על התוכנית, כך גם הפעם. והמטרה צוירה על גבה של עמותת "ידיד", שאגב, צוינה על ידי רבים מהמקטרגים כארגון החברתי הגדול והחשוב בארץ וכי שמנו הטוב מלווה אותנו מזה שנים רבות.
כפי שהעברנו לכתב ערוץ 2 את כל הנתונים, המסמכים והעובדות האמיתיות והנכונות כך אנחנו מבקשים להציג אותם גם כאן באתר הבית שלנו. במקום בו האמת שלנו היא הדבר המוצק ביותר בעבודתנו ולא ניתן לבעלי אינטרסים זרים להפחיד אותנו ולגרום לנו לאמץ אמת אחרת רק משום שהיא אינה מתאימה לאג'נדה שלהם.
ומהן העובדות.
מאז תחילת שנת 2004 דנה הנהלת עמותת "ידיד", מספר פעמים בתוכנית ויסקונסין ובהתייחסות הראויה שלנו כארגון אליה. בחלקים מן הדיון הוקם צוות מיוחד שבו השתתפו חברי הועד המנהל של עמותת "ידיד" וכן אנשי המטה שלה.
במהלך הדיונים על התוכנית הוכנה עבודת מטה יחד עם המידע הרב שהצטבר אצלינו הביא לקבלת ההחלטה כי עמותת "ידיד" תבחן את אפשרויות שיתוף הפעולה ומיצוי הזכויות מתוך מרכזי התעסוקה תוך שמירה על היושרה של הארגון, כבודם של המשתתפים והזכות הבלתי ניתנת לערעור שלנו לעקוב לפקח ולבקר את התוכנית בכל שלב שהוא.
יודגש כי הבסיס להצעה היה על סמך העובדה כי בבסיסה של תכנית ויסקונסין עומד הרעיון של one stop center - דהיינו מרכז שבו יוכל המשתתף לקבל את הסיוע הדרוש לו בתחומי החיים השונים מבלי שיזדקק להתרוצץ ברחבי העיר ממקום למקום כדי לממש ולמצות את זכויותיו.
על סמך עקרון בסיסי זה הוחלט להפעיל שלוחה של מרכז הזכויות בירושלים בתוך מרכז התעסוקה של אמין בעיר וזאת תוך שאנו מחייבים את החברה לחתום על הסכם עקרונות מפורט המעגן את עמדות "ידיד".
במהלך השנים הגשנו לא מעט תלונות נגד אמין, ייצגנו משתתפים בועדות ערר ואף בבתי משפט וגם זכינו. חשפנו מקרים בעיתונות ולא ויתרנו על זכותנו לעשות הכל על מנת לשמור על זכויותיהם של המשתתפים, ובהצלחה רבה וזאת למרות או אולי בגלל שעשינו זאת מתוך מרכז התעסוקה עצמו. רצ"ב קישור לדוגמא מתוך האתר שלנו. http://www.yedid.org.il/?id=2773
כשהתחלנו את עבודתנו במרכז קבע ההסכם בינינו לבין חברת אמין כי התשלום שנקבל יהיה מבוסס על מספר הפונים שנשרת. דבר זה אינו חריג ולמען האמת הוא דבר מקובל ברבים מבין החוזים שיש ל"ידיד" עם גופים מממנים אחרים, בין אם הם ציבוריים, פרטיים,, או פילנטרופיים. בפועל מספר המשתתפים שהופנו אלינו היה קטן מהמצופה, בעיקר עקב העובדה שחלק מיועצי התעסוקה חששו מביקורת שהקלינט עלול להשמיע. חלקם התייחסו להפנייה כאל "צ'ופר" במקום שרותים תומכי עבודה כפי שהוגדר בחוק.
אגב, נושא התשלום ל"ידיד" הוצג בועדת הכספים ובועדת העבודה והרווחה של הכנסת, בהמשך לשאלתה של ח"כ שלי יחימוביץ כבר בחודש יוני 2009.
כשפנה אלינו כתב ערוץ 2 , חיים רבלין, המשכנו במסורת השקיפות המאפיינת אותנו מאז יומינו הראשון. לבקשתו, חשפנו והעברנו לו את ההסכם עם חברת אמין. הסכם שלא היה בידיו ואיפשר לו להציג "גילוי" בכתבתו.
עשינו זאת מתוך מחשבה ברורה כי אנחנו, כארגון המבקש גילויי מידע מתמשכים חייב לעמוד באותם קריטריונים מחמירים אותם אנו דורשים.
בנוסף לכך העברנו לו את המסמכים עקרונות הפעולה שלנו ואת העובדות המספריות המוכיחות כי לא זו בלבד שעמותת "ידיד" אינה "מרויחה" מהתוכנית, אלא היא מממנת אותה ומעניקה שרותים חינם אין כסף, כמו תמיד, גם ללקוחות שאינם מופנים על ידי מנהלי התעסוקה של אמין, אך זקוקים לעזרה שלנו.
יותר מזה. הכתב הופנה לקליינטים שלנו אשר קיבלו סיוע כלכך טוב שביקשו, כמעט התחננו, לדבר בעד פעילות "ידיד" במרכז התעסוקה אך כל זה כלל לא עניין אותו. לדוגמא. אחת הפונות שלנו היתה אחת מהמשתתפות שהובאו על ידי אחד הארגונים לכנסת לספר עד כמה התוכנית רעה עבורה. מיד לאחר סיום הדיון היא נגשה אלינו וסיפרה עד כמה עמותת "ידיד" הצילה אותה סייעה לה ושינתה את חייה. רוצה לומר. לצעוק זה דבר אחד, אך לעבוד בשטח ולעשות במקביל שתי פעולות של מיצוי זכויות מחד וביקורת, חריפה, למרות התמיכה בהרחבת התכנית מאידך, זוהי הדרך שלנו. הדרך הנכונה.
זוהי התגובה שלנו שנשלחה לכתב ערוץ 2. מקריאה בתגובה תוכלו להתרשם בעצמכם שרוב הדברים שסתרו את התיזה המקורית שלו, כמובן שלא שולבו בכתבה. אתם צריכים לדעת את האמת ולהעביר אותה הלאה.
"חיים שלום. בהמשך לשיחתנו רצ"ב עקרי הדברים – הדברים אינם מחליפים את תגובתו המלאה והמצולמת, כפי שסיכמנו עליה.
1. עמותת "ידיד" מעניקה סיוע למשתתפי תוכנית אורות לתעסוקה במסגרת מרכז התעסוקה בירושלים וזאת בדרך של עזרה במיצוי הזכויות המגיעות להן על פי חוק לא אחת מצאנו עצמנו מתעמתים עם אמין באשר לזכויות המגיעות ללקוחות ואלמלא המעורבות וההתעקשות שלנו, המשתתפים היו יוצאים נפסדים.
2. בשנת 2009 היה התקציב להפעלת מרכז הזכויות של "ידיד" במרכז התעסוקה של אמין כ- 65,000 ש"ח . תקציב זה מופיע בדף התקציב הרלוונטי באתר שלנו כפי שאתה מבין, מדובר באחוז שולי ומזערי מההכנסות שלנו שאפילו אינו מכסה את הוצאותנו.
3. בסופו של דבר בשנת 2009 קיבלה עמותת "ידיד" רק 39,150 ש"ח מחברת אמין עבור פעילות מרכז הזכויות וסיוע למשתתפי התוכנית והשלימה מכיסה 25,000 ש"ח.
4. בסך הכל עמותת "ידיד" העניקה סיוע ויעוץ, חינם, לכ- 560 משתתפים בשנת 2009.
5. עמותת "ידיד" סבורה כי חובתה של הממשלה ומפעילי התוכנית לממן את פעילות מיצוי הזכויות והסיוע למשתתפי התוכנית.
6. העובדה כי עמותת "ידיד" פועלת בתוך מרכז התעסוקה בירושלים, מאז יומה הראשון של התוכנית (מהל"ב), ידועה . בכניסה למרכז הזכויות שלנו מתנוסס שם העמותה והפעילות שם כלולה בדו"חות השנתיים שלנו. ההסכם עם אמין קיבל את אישור מינהלת התוכנית וכן את אישור דירקטוריון העמותה, בו חבר מומחה ידוע שם בנושא ויסקונסין, פרופ' ג'וני גל מהאוניברסיטה העברית.
7. רותי סיני, עיתונאית שכתבה רבות על ויסקונסין מתחילתן, חברה בועד המנהל שלנו ותשמח לשוחח איתך לצרכי רקע"
אנחנו מקווים שיום אחד יהיו הנציגים שלנו בכנסת ישרים ומכובדים. עד אז אנחנו חייבים להמשיך ולפתח מנהיגות אמיתית שתוכל לעמוד בדרישות ובציפיות שלנו ושל כלל הציבור בישראל.
.
הרשם לRSS